Saddlery Heemskerk

Een goed passend zadel is fijn voor ruiter én paard.

Het pasconsult

Hier onder is te lezen hoe het in zijn werk gaat en wat u mag en kunt verwachten van mij.

Een zadelpasconsult verloopt volgens de richtlijnen van de MSFC.

- Anamnese; ik loop wat vragen met u na om zo een goed beeld te krijgen van het paard, zadel en de ruiter.
- Conformatie van het paard; eventueel opvallende dingen aan de conformatie die van belang zijn bij het zadel passen noteer ik.
- Rug Onderzoek; ik controleer of uw paard gelijke schouders en bespiering heeft, en of het niet gevoelig is op de schouders, rug en singelgroeve.
- Templates maken; er worden templates gemaakt van de schoft en wervelkolom, ook de omvang van uw paard wordt opgemeten. Dit wordt gedaan zodat bij vervolg afspraken eventuele veranderingen zichtbaar zijn.
- Monsteren paard; stap en draf wordt bekeken.
- Zadel veiligheidscheck; ik controleer of het te passen zadel nog goed en veilig te gebruiken is.
- Zadel passen stilstaand; het zadel wordt op het paard gepast.
- Zadel passen in beweging; als het zadel in stilstand goed ligt, kan de ruiter plaatsnemen en wordt er gekeken of het zadel geschikt is voor de ruiter en of het zadel ook in beweging goed blijft liggen. Naast het zadel wordt ook de pasvorm van de singel en het hoofdstel gecontroleerd.
- Advies; Na het nalopen van deze stappen kan ik u advies geven over het zadel, en indien nodig uw zadel aanpassen. Er wordt eventueel ook advies gegeven over de training en voeding van het paard.

Mocht u zelf met meer als 1 zadel rijden is dit geen probleem, meld dit wel van te voren zodat hier rekening mee gehouden kan worden.

Voor het passen van een nieuw zadel moet u rekening houden met een pas tijd van 2 a 3 uur. Dus plan ruim de tijd voor een afspraak en houd rekening met een uitloop.

Let even op het volgende:

Zorg ervoor dat uw paard schoon is op de plek waar het zadel ligt en het hoofdstel zit.
Mocht het blijken dat uw paard kreupel is of er een ander medisch probleem is, dan stop ik met het consult, verwijs ik u door naar een specialist en plannen we een nieuwe afspraak als het paard weer goed gaat om het passen voort te zetten.
Om de veiligheid te waarborgen adviseer ik u om met cap te rijden, zonder cap wordt er niet gereden.
Er dient gereden te worden in een vlakke afsluitbare ruimte zoals een bak, paddock of weide.
Gegevens van paard, ruiter en bevindingen worden gedocumenteerd.

Mocht het nodig zijn om uw zadel iets bij te vullen, dan wordt dit ter plekke gedaan. Zadels die opnieuw gevuld moeten worden, worden meegenomen naar de werkplaats en later weer gepast op het paard. Bijvullen zit bij de prijs inbegrepen, opnieuw vullen niet.