Saddlery Heemskerk

Een goed passend zadel is fijn voor ruiter én paard.

Blogs.

2018-01-03

Hier doe ik mijn werk voor!

Mijn paard is best wel schrikkerig hoor! Mijn paard kan zomaar weg schieten in de hoek.
Mijn paard neemt ineens zelf de benen. Die bokken kan ik soms echt niet uit zitten!

Dit zijn zomaar zinnen uit gesprekken, mailtjes en appjes.

Erg lastig en vervelend als het jou overkomt!

Maar wees je er van bewust dat je paard het waarschijnlijk niet met opzet doet!
Ook al beweren mensen wel eens dat het paard niet meewerkend is of tegendraads.
Ik probeer te vertellen dat het vaak een onderliggende oorzaak heeft.

Een stukje geschiedenis.

Paarden waren vroeger net als nu al huisdieren, alleen hadden ze een heel ander doen. Ze waren onmisbaar in het bedrijf. Ze werden ingezet in de landbouw, bosbouw en werden gebruikt als vervoersmiddel.
Als het paard niet kon werken of ineens niet deed wat er van hem gevraagd werd ging de eigenaar na wat het paard mankeerde. Had hij pijn? Zat het tuig nog wel goed? Of was het werk te zwaar.
Alles werd uitgeplozen om de “werknemer” het zo fijn mogelijk naar het zin te maken, want zonder paard kon de eigenaar zijn werk niet doen. Hij was onmisbaar en ze verstonden elkaars taal. Zo genoemd “horsemanship”. Want ja een paard heeft ons wat te vertellen. Alleen zijn wij deze horsmanship verloren. Een paard is een luxe geworden en geen werknemer meer. Eerder een atleet of een recreatie middel.
Maar de communicatie met ons is nooit veranderd! Een paard probeert nog steeds iets aan ons te vertellen.

Hoe communiceren paarden dan?

Paarden communiceren door geluid te maken in de vorm van brommen of hinniken. Vaak doen ze dit bij herkenning of als ze eten verwachten.
Ze communiceren met lichaamstaal door middel van rillen, boos kijken, tanden laten zien, zwiepen met de staat, been op tillen of trappen, achteruit lopen en noem zo maar op.
Teven communiceren ze ook onder het zadel door middel van bokken, staken, rennen of juist stilstaan.

Maar goed. Wat kunnen we er mee?
Mocht jou paard “ongewoon” gedrag vertonen zoals hier boven vermeld dan probeert hij wellicht met jou te communiceren. Jou iets te vertellen.
Dat het zadel niet lekker ligt en in zijn rug prikt. Dat het hoofdstel niet fijn aansluit en juist meer druk geeft dan wat fijn is.
Om hier achter te komen zou je eens kunnen voelen aan de kussens van het zadel en het zadel kunnen bekijken aan de onderkant. Hoe voelen de kussens? Zijn ze glad en nog zacht?
Hoe zit jij in het zadel. Heb je moeite met recht zitten of zit je te ver voorover of achterover of juist naar een kant.
Wanneer rent je paard weg? In de bocht of op het rechte stuk en hoe zit jij dan?
Allemaal vragen die jij je zelf kunt afvragen.
Mocht je twijfels hebben over een van deze dingen dan is het heel verstandig een goede zadelpasser of maker er bij te halen om eens naar je zadel te kijken.

Waarom een zadelpasser of maker als het zadel goed is is het toch goed?
Dat is voor een groot deel waar! Maar een paard veranderd zijn hele leven en het is dan ook belangrijk om regelmatig te laten kijken naar je zadel. Aan te raden is ieder half jaar.
En dan denk je, mijn paard veranderd niet. Helaas is dat wel het geval. Door ziekte of te veel eten of juist te weinig kunnen ze in hun bouw veranderen.
En een echt passend zadel geeft enorm verschil!
Dus wil je en mee werkend, meewerkend, en relaxt paard controleer je zadel. En bij twijfel haal er een specialist bij. Want voorkomen is beter dan genezen. En wie wil er nou niet fijn rijden zonder problemen.

En dan krijg je als zadelpasser of maker berichten dat het zo fijn is om een ander zadel te hebben, dat je een paard lijkt te hebben. Dat zijn de berichten waar ik het voor doe!

Want dat wil toch iedereen een fijn passend zadel!

Stephanie van Deursen
Zadelpasser bij Saddlery Heemskerk
( Een goede zadelpasser of maker verwijst een paard zo nodig door naar een andere specialist om eventuele blokkades of pijnen te laten behandelen. )

Stephanie12 - 19:58:50 @ Zadelpassen | Een opmerking toevoegen